Vodomery môžu byť dočasne používané aj bez platného overenia
20. januára 2021
Budú môcť vlastníci počas pandémie hlasovať aj elektronicky?
25. marca 2021
Vodomery môžu byť dočasne používané aj bez platného overenia
20. januára 2021
Budú môcť vlastníci počas pandémie hlasovať aj elektronicky?
25. marca 2021

ZBHS nesúhlasí s predlžovaním procesu vymáhania dlhov od neplatičov

Ministerstvo spravodlivosti  predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 307/2016 Z. z. o upomínacom konaní a  zákon č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v znení neskorších predpisov.

Cieľom návrhu zákona je podľa znenia dôvodovej správy vypustenie povinnosti vecne odôvodniť odpor proti platobnému rozkazu, podaný žalovaným ako fyzickou osobou v upomínacom konaní a konaní o platobnom rozkaze, čím sa údajne zjednoduší proces spojený s podaním odporu pre fyzické osoby a zlepší sa ich prístup k spravodlivosti.

V súčasnosti platí, že ak žalovaný  uplatnený nárok v platobnom rozkaze spochybňuje, musí sa  brániť podaním odporu s vecným odôvodnením. Vecné odôvodnenie odporu spočíva predovšetkým v uvedení argumentov, ktoré závažným spôsobom spochybňujú žalobcom uplatnený nárok, v pripojení listín, na ktoré sa odvoláva, a  označení dôkazov, ktorými sa majú preukázať tvrdenia žalovaného. V prípade schválenia navrhovanej zmeny, by fyzická osoba mohla podať odpor bez uvedenia dôvodu, a príslušný súd by na základe toho bol povinný zrušiť platobný rozkaz v celom rozsahu  nariadiť vo veci pojednávanie. Znamenalo by to zbytočné a neúmerné predlžovanie času na potrebného na vymáhanie nedoplatkov.

Združenie bytového hospodárstva na Slovensku s touto zmenou nesúhlasí, a k návrhu zákona predložilo zásadnú pripomienku.  

ZBHS navrhuje upustiť od predkladaného zámeru zákonodarcu vypustiť povinnosť fyzických osôb vecne odôvodiť odpor proti platobnému rozkazu  v celom rozsahu, nakoľko vypustenie tejto povinnosti by malo nepriaznivý dopad na vymožiteľnosť práva. V prípade, že predkladateľ  bude trvať na predloženom návrhu, žiadame, aby sa táto zmena netýkala platobných rozkazov súvisiacich s vymáhaním pohľadávok v zmysle zákona NR SR č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

Dôvody: V zmysle zákona 182/1993 sú vlastníci bytov a nebytových priestorov povinní v súlade so zmluvou o spoločenstve alebo so zmluvou o výkone správy poukazovať mesačne vopred preddavky do fondu prevádzky, údržby a opráv, a tiež úhrady za plnenia.  Správca je povinný viesť samostatné analytické účty osobitne za každý dom, ktorý spravuje. Prostriedky získané z úhrad za plnenia od vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a prostriedky fondu prevádzky, údržby a opráv  musí správca viesť oddelene od účtov správcu v banke, a to osobitne pre každý spravovaný dom. Majiteľom účtu domu zriadeného správcom v banke sú vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome; správca domu  je príslušný disponovať s finančnými prostriedkami na účte domu a vykonávať k tomuto účtu práva a povinnosti vkladateľa podľa osobitného zákona o ochrane vkladov.  Správca domu je povinný sledovať úhrady za plnenia a úhrady preddavkov do fondu prevádzky údržby a opráv od vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a vymáhať vzniknuté nedoplatky. Finančné prostriedky vlastníkov bytov na bankovom účte bytového domu sú určené na úhradu dodávok energií, služieb, opráv a údržby spoločných častí a spoločných zariadení domu, splátky úveru a iné účely, o ktorých vlastníci rozhodli právoplatným hlasovaním. 

V prípade, že niektorý z vlastníkov si svoje finančné  povinnosti voči ostatným vlastníkom riadne a včas neplní, môže to spôsobiť vážne problémy pri prevádzke a údržbe celého bytového domu.  Je preto v záujme ostatných vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ktorí sú v takomto prípade nie zo svojho vlastného rozhodnutia, ale z rozhodnutia štátu (zákon 182/1993) spoluveritelia, aby proces vymáhania nedoplatkov bol čo najrýchlejší a najefektívnejší.

Podľa dôvodovej správy cieľom návrhu zákona je vypustenie povinnosti vecne odôvodniť odpor proti platobnému rozkazu, podaný žalovaným ako fyzickou osobou v upomínacom konaní a konaní o platobnom rozkaze, čím sa údajne zjednoduší proces spojený s podaním odporu pre fyzické osoby a zlepší sa ich prístup k spravodlivosti. Podotýkame, že prijatím takejto právnej úpravy by sa súčasne skomplikoval a značne predĺžil proces vymáhania nedoplatkov v bytových domoch s negatívnym sociálnym vplyvom na veľkú časť vlastníkov bytov a nebytových priestorov.  

Pridaj komentár