ZBHS predložilo pripomienky k návrhom zákonov na podporu výstavby nájomných bytov

Akreditovaný vzdelávací program Správa bytového fondu začína 28.septembra
23. augusta 2020
Rozporové konanie na MDV SR
17. septembra 2020
Akreditovaný vzdelávací program Správa bytového fondu začína 28.septembra
23. augusta 2020
Rozporové konanie na MDV SR
17. septembra 2020

ZBHS predložilo pripomienky k návrhom zákonov na podporu výstavby nájomných bytov

Združenie bytového hospodárstva na Slovensku v rámci riadneho pripomienkového konania adresovalo rezortu dopravy konkrétne pripomienky k navrhovaným zmenám v zákonoch upravujúcich poskytovanie dotácií a inej podpory  na výstavbu nájomných bytov.

ZBHS kladne hodnotí zámer štátu upraviť znenie  zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania a zákona o dotáciach na rozvoj bývania tak, aby boli vytvorené zodpovedajúce legislatívne  podmienky pre podporu výstavby nájomných bytov a sociálnych zariadení. 

Obidva zákony okrem iného upravujú aj podmienky, ktoré musí žiadateľ splniť, ak má záujem získať podporu štátu – ide napríklad o záväzok zachovať nájomný charakter bytov, dodržať konkrétne podmienky pri uzatváraní nájomnej zmluvy a pod.  Ako závažný nedostatok legislatívy vidí ZBHS absenciu podmienky následnej  riadnej starostlivosti o nájomné bytové domy postavené s finančnou podporou štátu odborne spôsobilou osobou.

Na výstavbu nájomných bytov vynakladá a v budúcnosti plánuje štát vynakladať nemalé finančné prostriedky. Aby táto investícia splnila svoj účel a nájomné bytové domy slúžili svojmu účelu  v dobrom technickom stave čo najdlhšiu dobu, je potrebné legislatívne upraviť aj podmienky následnej starostlivosti o nehnuteľnosti.  Podľa poznatkov z praxe v nájomných bytových domoch, ktoré boli postavené s finančnou podporou štátu často nie sú vykonávané pravidelné odborné prehliadky, revízie a skúšky vyhradených technických zariadení, nie sú včas odstraňované zistené nedostatky, a nie je venovaná náležitá pozornosť starostlivosti o technický stav nehnuteľnosti. Jeden z dôvodov vidíme v tom, že právnická, alebo fyzická osoba, ktorá sa o nájomný bytový dom stará, podľa dnešnej legislatívy nemusí na výkon tejto funkcie spĺňať žiadne odborné kritéria. Vzhľadom na deklarovaný záujem ministerstva zabezpečiť efektívne nakladanie s verejnými prostriedkami, ZBHS považuje za nevyhnutné aj legislatívne upraviť povinnosť riadnej starostlivosti o nehnuteľnosti postavené s podporou štátu odborne spôsobilou právnickou, lebo fyzickou osobou.

Pridaj komentár