Bytovky sú v koncoch, nemajú sa ako dostať k peniazom dlžníkov
23. mája 2016
Ďalší absolventi si prevzali osvedčenia
23. júna 2016
Bytovky sú v koncoch, nemajú sa ako dostať k peniazom dlžníkov
23. mája 2016
Ďalší absolventi si prevzali osvedčenia
23. júna 2016

V zozname je zapísaných iba osemnásť správcov bytových domov

[sme.sk; 31/05/2016; SITA ; Zaradenie: Slovensko]

 

Správca bytových domov musí mať zriadenú kanceláriu pre kontakt s vlastníkmi bytov a nebytových priestorov, a tiež musí byť poistený voči škodám.

BRATISLAVA. Po piatich mesiacoch od účinnosti nového zákona o správcoch bytových domov je v zozname zapísaných iba osemnásť správcov.

Prezident Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) Pavol Bielik označil za jeden z dôvodov toho pretrvávajúce nejasnosti s uznávaním predmetu podnikania správcov v zmysle platných živnostenských oprávnení. Kým podľa zákona musí mať správca v živnostenskom oprávnení zapísaný predmet podnikania správa a údržba bytového fondu, podľa ministerstva vnútra takýto predmet podnikania nie je možné do živnostenského oprávnenia zapísať.

Podanie žiadosti

„Po nadobudnutí účinnosti zákona síce na základe aj nášho upozornenia došlo k čiastočnej zmene postoja ministerstva dopravy, ktoré už v súčasnosti akceptuje šesť rôznych variantov predmetu podnikania v oblasti správy nehnuteľností, problém stále nie je úplne vyriešený,“ uviedol Bielik.

Správcovia si podľa združenia napríklad v minulosti dali do živnostenského oprávnenia zapísať predmet činnosti správa bytového alebo nebytového fondu a jeho údržba v rozsahu obstarávania služieb spojených so správou bytového a nebytového fondu, aby vyhoveli podmienke Štátneho fondu rozvoja bývania pre získanie podpory na obnovu bytových domov. Teraz sú nútení pristúpiť k ďalšej zmene živnostenského oprávnenia. Takáto zmena pritom predstavuje ďalšie náklady súvisiace so zvolaním valného zhromaždenia alebo akcionárov spoločnosti, zbytočnú administratívnu záťaž a súvisiace poplatky.

„Aj toto je jeden z príkladov, keď jedno nepremyslené ustanovenie v zákone spôsobí množstvo problémov v podnikateľskej praxi,“ dodal Bielik.

Nový zákon o správcoch bytových domov je účinný od 1. januára tohto roka. Aby mohol správca vykonávať svoju činnosť, po novom musí podať najneskôr do konca budúceho roku žiadosť o zapísanie do zoznamu správcov. Pred podaním žiadosti o zápis musí každý správca bytových domov splniť niekoľko podmienok.

Vlastná kancelária

„Jednou zo základných podmienok je odborná spôsobilosť správcu. Odborná spôsobilosť sa preukazuje certifikátom o absolvovaní odborného vzdelávania zameraného na ekonomickú, finančnú a technickú problematiku výkonu správy v rozsahu minimálne 90 hodín,“ priblížilo Združenie bytového hospodárstva na Slovensku. Správca bytových domov musí mať zriadenú kanceláriu pre kontakt s vlastníkmi bytov a nebytových priestorov, a tiež musí byť poistený voči škodám, ktoré by spôsobil pri výkone správy.

Združenie bytového hospodárstva na Slovensku je najväčším združením zaoberajúcim sa bytovou politikou. Pôsobí od roku 1990 a združuje vyše sedemdesiat organizácii, ktoré dokopy spravujú viac než 140-tisíc bytov.

Pridaj komentár