Schôdze vlastníkov bytov počas pandémie

Rozporové konanie na MDV SR
17. septembra 2020
Čas platnosti overenia určených meradiel sa opäť predlžuje
27. októbra 2020
Rozporové konanie na MDV SR
17. septembra 2020
Čas platnosti overenia určených meradiel sa opäť predlžuje
27. októbra 2020

Schôdze vlastníkov bytov počas pandémie

V súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou ochorenia COVID-19 a platnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR, správcovia bytových domov stoja pred neľahkým rozhodovaním.  Organizovať, alebo neorganizovať  v súčasnosti schôdze vlastníkov bytov a nebytových priestorov?

Zákon o vlastníctve bytov určuje, že správca  je povinný zvolať schôdzu vlastníkov podľa potreby, najmenej raz za rok, alebo keď o to požiadajú vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome, ktorí majú aspoň štvrtinu hlasov. Termín konania schôdze vlastníkov musí byť určený tak, aby sa jej mohol zúčastniť čo najväčší počet vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome.

Keďže v jarných mesiacoch sa zo známych dôvodov schôdze neorganizovali, viacerí správcovia využili na zvolávanie schôdzí vlastníkov aj letné prázdninové a dovolenkové obdobie. Napriek tomu je ešte stále veľké množstvo bytových domov, kde sa schôdza v tomto roku nekonala.  

V zmysle aktuálne platného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky OLP/8326/2020 sa s účinnosťou od 15. októbra 2020 do odvolania  podľa § 48 ods. 4 písm. d) zákona č. 355/2007 Z. z. všetkým fyzickým osobám, fyzickým osobám – podnikateľom a právnickým osobám zakazuje usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy v jednom okamihu v počte nad 6 osôb.

Tento zákaz sa nevzťahuje na zasadnutia, schôdze orgánov verejnej moci a ich poradných orgánov, na zasadnutia (schôdze) a iné podujatia, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona alebo na voľby.

Súčasne sa ukladá povinnosť pri konaní ich zasadnutí, schôdzí a iných podujatí, či ďalšej činnosti:

  • zabezpečiť pri vstupe do priestorov hromadného podujatia oznam o povinnosti, že v prípade vzniku akútneho respiračného ochorenia (napr. horúčka, kašeľ, nádcha, sťažené dýchanie) je osoba povinná zostať v domácej izolácii,
  • zaistiť pri vstupe do priestorov hromadného podujatia dávkovače na alkoholovú dezinfekciu rúk a dezinfikovať si ruky, resp. zabezpečiť iný adekvátny spôsob dezinfekcie rúk,
  • vstup do priestorov hromadného podujatia umožniť iba s vhodným spôsobom prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, respirátor bez výdychového ventilu, šál, šatka),hygienické zariadenia priestorov hromadného podujatia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,
  • zverejniť na viditeľnom mieste oznam s informáciou:
    • ak sa u osoby prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky  kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a opustiť pracovisko,
    • pravidelne si umývať ruky mydlom a teplou vodou, následne ruky utierať do jednorazových papierových obrúskov,
    • zákaz podávania rúk;
  • zabezpečiť dostatočné vetranie priestorov hromadného podujatia,
  • zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu všetkých kontaktných priestorov, najmä dotykových plôch (napr.: kľučky, zábradlia, výťahy) a všetkých kontaktných predmetov (napr.: pracovný stôl, klávesnica, telefóny, prenosné média, myš) dezinfekčným prostriedkom s virucídnym účinkom.

Podľa vyjadrenia ÚVZ SR schôdze vlastníkov bytov a nebytových priestorov sú považované za schôdze zo zákona, a teda pri dodržaní všetkých horeuvedených protiepidemiologických opatrení, je možné ich organizovať aj v súčasnosti.

Pridaj komentár