10 otázok a odpovedí k domovým poriadkom
10. februára 2020
Rozporové konanie k návrhu vyhlášky ÚRSO
6. marca 2020
10 otázok a odpovedí k domovým poriadkom
10. februára 2020
Rozporové konanie k návrhu vyhlášky ÚRSO
6. marca 2020

Postihy neplatičov sú už prísnejšie

 [Denník N; 31/2020; 14/02/2020; s.: 6; ZUZANA KOLLÁROVÁ ; Zaradenie: EKONOMIKA]

Pre vlastníkov bytov sa od 1. februára zmenili niektoré práva a pravidlá, novinky sú v novele zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov

Zákon už upravuje domový poriadok a zmenilo sa aj hlasovanie o ňom. Od februára sa zmenili pravidlá zverejňovania dlžníkov na čiernej listine. Vlastník už zodpovedá za prípadnú škodu, ak neumožnil správcovi domu, aby si splnil potrebné povinnosti. Pri montáži zdvíhacieho zariadenia v spoločných priestoroch domu už nie je potrebný súhlas vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

DOMOVÝ PORIADOK

Do novely sa dostala doteraz v zákone neupravená definícia domového poriadku. Ak sa na ňom dohodnú vlastníci bytov, stane sa záväzným pre všetkých obyvateľov domu. To znamená nielen pre majiteľov bytov, ale aj ich nájomcov. Podľa Anny Krajčiovej, výkonnej riaditeľky Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS), domový poriadok v bytových domoch v skutočnosti nie je žiadnou novinkou. Aj doteraz si ho vlastníci bytov mohli schváliť, pričom na jeho platnosť postačoval súhlas nadpolovičnej väčšiny tých vlastníkov, ktorí sa zúčastnili hlasovania. „Po novom je však už potrebné, aby o prijatí, zmene alebo zrušení domového poriadku rozhodla nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov v dome,“ vysvetľuje podstatu zmeny Krajčiová. Dôležité je, že rozhodnutie o tom, či bytový dom bude mať domový poriadok, zákon ponecháva na rozhodnutí samotných vlastníkov. Nejde teda o povinnosť, ale o možnosť upraviť si pravidlá tam, kde je to potrebné. Domový poriadok má byť pákou na tých ľudí, ktorí napríklad nedodržiavajú nočný pokoj, fajčia na terasách, neupratujú spoločné priestory. Neznamená to však automaticky, že akékoľvek pravidlá v domovom poriadku, ktorý si vlastníci schvália, budú záväzné a právne vymožiteľné. Zákon o vlastníctve bytov totiž súčasne nedáva vlastníkom bytov a ani správcom bytových domov právo za nedodržiavanie domového poriadku ukladať akékoľvek sankcie. Krajčiová si myslí, že obyvatelia domu by mali mať domový poriadok na to, aby sa v ňom dohodli napríklad na režime zamykania vstupných dverí, na využívaní spoločných priestorov alebo na pravidlách pre prístup k hlavným domovým uzáverom. Tento dokument však nemá slúžiť prioritne na sankcionovanie vlastníkov či na vyvolávanie sporov medzi susedmi. Vlastníci tiež nemôžu v domovom poriadku schváliť väčšie právomoci zástupcovi vlastníkov. Ak sa majitelia bytov rozhodnú upraviť si pravidlá v domovom poriadku, nemali by ísť nad rámec iných platných predpisov.

PRÍSNEJŠIE NA NEPLATIČOV

Doteraz bolo možné zverejňovať v dome zoznam tých vlastníkov, ktorí dlhovali na preddavkoch do fondu a na platbách za plnenia najmenej 500 eur. Novela tieto pravidlá „verejného praniera“ sprísnila. Dáva správcom domov a spoločenstvám vlastníkov právo zverejňovať takýto zoznam vtedy, ak nedoplatok presahuje výšku trojnásobku predpísaných aktuálnych mesačných platieb. Táto zmena sa dotkne predovšetkým tých bytových domov, kde majú vlastníci nižšie mesačné platby. Dosiahnutie doterajšej hranice dlhu 500 eur totiž pre nich znamenalo v niektorých prípadoch neplatenie počas 5 a viac mesiacov. Správcovia bytových domov dnes najčastejšie vymáhajú nedoplatky súdnou cestou. Ak vlastník nerešpektuje právoplatný platobný rozkaz, nastupuje exekučné konanie. Ak dlh presiahne sumu 2 000 eur, na uspokojenie pohľadávok je po predchádzajúcom súhlase nadpolovičnej väčšiny vlastníkov možné využiť inštitút dobrovoľnej dražby bytu. Podľa prieskumu, ktorý Združenie bytového hospodárstva na Slovensku robilo koncom minulého roka medzi svojimi členskými organizáciami, k predaju bytov v dobrovoľnej dražbe dochádza v skutočnosti iba veľmi zriedka. Spravidla už počas prípravy dobrovoľnej dražby dlžníci splatia celý dlh, prípadne sú ochotní uzatvoriť dohodu o splátkach.

VLASTNÍCI BUDÚ ZA ŠKODU ZODPOVEDNÍ

Za najdôležitejšiu zmenu novely zákona považuje ZBHS jednoznačné určenie zodpovednosti vlastníkov bytov za vzniknutú škodu v prípade, že vlastníci neumožnia správcovi uplatniť práva alebo plniť povinnosti súvisiace s bytovým domom. „Odstránia sa tak prípady, keď vlastníci napríklad neschválili inštaláciu pomerových rozdeľovačov tepla na vykurovacie telesá, a kontrolný orgán za nesplnenie tejto povinnosti v určenej lehote udelil finančnú sankciu správcovi domu,“ vysvetľuje Krajčiová.

NA ČO UŽ SÚHLAS NETREBA

Po novom už nie je potrebný súhlas vlastníkov bytov pri montáži zdvíhacieho zariadenia v spoločných častiach bytového domu, ktoré slúži pre imobilných obyvateľov domu. Ide napríklad o schodolez, zdvihák, šikmú alebo zvislú schodiskovú plošinu, výťah alebo stropné zdvíhacie zariadenie.

ZUZANA KOLLÁROVÁ reportérka Denníka E

Novela sprísnila pravidlá „verejného praniera“. Dáva správcom domov a spoločenstvám vlastníkov právo zverejňovať zoznam vtedy, ak nedoplatok presahuje výšku trojnásobku predpísaných mesačných platieb.

Pridaj komentár