Blíži sa vyúčtovanie bytov, ako ho skontrolovať?
22. mája 2017
20 otázok o výmene správcu bytov
26. mája 2017
Blíži sa vyúčtovanie bytov, ako ho skontrolovať?
22. mája 2017
20 otázok o výmene správcu bytov
26. mája 2017

Bytom hrozí, že ostanú bez firmy

[hnonline.sk; 22/05/2017

 

Vlastníci si už dnes môžu overiť, či je spoločnosť, ktorá spravuje ich dom, v zozname, a teda či spĺňa prísne kritériá.

 

Správcom môže byť len osoba zapísaná v osobitnom zozname, ktorý vedie ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Taká je najnovšia podmienka pre výkon správy bytového domu. Od januára skončia všetci tí, ktorí sa do zoznamu nedostanú. Na splnenie náročných kritérií majú ešte niekoľko mesiacov. V zozname, ktorý je prístupný na stránke ministerstva, je už teraz zapísaná viac než stovka osôb a postupne pribúdajú ďalšie zápisy. Priebežne si tak môžete overovať, či váš správca spĺňa všetky zákonom predpísané požiadavky.

 

Podmienkou odbornosť a zriadená kancelária

 

Súčasťou žiadosti o zápis do zoznamu musia byť aj doklady, ktorými správca preukáže, že splnil podmienky. Kladie ich zákon o správcoch bytových domov. „Preukázať bude musieť odbornú spôsobilosť na výkon správy. Tú získa absolvovaním odborného vzdelávania v akreditovanom vzdelávacom programe v rozsahu minimálne 90 hodín,“ vraví Anna Krajčiová, výkonná riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku. Prejde len, ak bude mať aj kanceláriu určenú pre vlastníkov, uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu vzniknutú pri výkone správy. „Poistenie bude povinné a v rozsahu, ktorý zodpovedá počtu spravovaných bytových domov a miere rizika spojeného s výkonom správy,“ dopĺňa Krajčiová. Pokiaľ doterajšie spoločnosti či tí, ktorí túto prácu robia na živnosť, kritériám nevyhovejú, zaniknú najneskôr 30. júna 2018 a najneskôr 60 dní predtým o tom musia písomne informovať vlastníkov.

 

Kritériá výberu novej firmy

 

Ak správca skončí, vlastníci si musia vyhľadať nového alebo sa dohodnúť na založení spoločenstva, teda zveriť dom samospráve spomedzi majiteľov bytov a nebytových priestorov v dome. Rovnako aj, ak ministerstvo v odôvodnených prípadoch vyčiarkne správcu zo zoznamu. „Výber nového správcu je súčasne rozhodovaním o tom, komu zveria do starostlivosti celý bytový dom a svoje finančné prostriedky. Spravidla ide o nemalé sumy, nemali by sa preto unáhliť,“ radí Krajčiová. Najlepším kritériom pri výbere sú referencie z domov, ktorým vyhliadnutý správca poskytuje služby. Dopracujte sa k základným informáciám – ako dlho má oprávnenie a od budúceho roku aj to, či je zapísaný v zozname správcov. Ale zaujímajte sa aj o to, v akom rozsahu poskytuje služby, koľko domov má už v správe, aké má personálne obsadenie, ale aj ďalšie. „Napríklad, či je ochotný hovoriť o prípadnej zmene v obsahu zmluvy, akým spôsobom a ako efektívne vymáha pohľadávky od neplatičov, ako sprístupňuje vlastníkom dokumentáciu,“ podčiarkuje Krajčiová. Dôležité je podľa nej napríklad aj softvérové vybavenie, ktoré používa. Ale aj to, či predkladá vlastníkom zrozumiteľné ročné vyúčtovanie nákladov a správu o svojej činnosti.

 

Búrky na domových schôdzach sú už na ústupe

 

Odstraňovanie havarijných stavov, opravy zatekajúcich striech, vchodových dverí, inštalácia domových vrátnikov. Na to si spomínajú pamätníci, ktorí privatizovali byty postupne po roku 1993. „Vtedy ich správcovia museli presviedčať, aby prispievali do fondu opráv a údržby domu v dostatočnom rozsahu. Dnes je situácia iná. Správa je zameraná na prevenciu, energetickú efektívnosť a komplexnú obnovu spoločných častí a zariadení nehnuteľností,“ vraví Anna Krajčiová, výkonná riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku. Kvituje podporu štátu zameranú na obnovu bytoviek prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania. „Bez záujmu vlastníkov o zveľaďovanie ich spoločného majetku a dobrej spolupráce so správcami by to nešlo,“ podčiarkuje. Inštalácia meračov tepla a vody v bytoch s možnosťou diaľkového prenosu dát sa už stáva štandardom. Operatívne sa tak dá odpočítať spotreba, identifikovať porucha a zásah do merača. „Pri odpočtoch nemusíme vstupovať do bytu za prítomnosti vlastníka. Nové softvérové riešenia umožňujú správcovi zmapovať všetky vnútorné rozvody a inštalácie v grafickej podobe,“ vraví Krajčiová. Pomocou nových aplikácií sa vlastníci môžu presvedčiť o platbách a správcovia môžu v ľubovoľnom čase a z ľubovoľného miesta nahliadať do dokumentácie objektu, aktualizovať údaje a vykonávať množstvo ďalších úkonov. Zmeny k lepšiemu sú aj v komunikácii správcu a vlastníkov. Profesionálni správcovia im postupne sprístupňujú všetky dokumenty o dome a ich byte prostredníctvom internetu. Dôležité oznámenia im operatívne zasielajú aj formou esemesiek či elektronickou poštou.

 

Aké povinnosti vám musí zabezpečiť správca a za aké peniaze

 

Povinnosti

 

–Správa bytových domov v sebe zahŕňa celý rad činností technického, ekonomického aj právneho charakteru. Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov vymedzuje správu ako obstarávanie služieb a tovaru, ktorými správca zabezpečuje pre vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome:

– prevádzku, údržbu, opravy a udržiavanie spoločných častí a spoločných zariadení domu, pozemku a príslušenstva,

– služby spojené s užívaním bytu a nebytového priestoru,

– vedenie účtu domu v banke,

– vymáhanie škody, nedoplatkov vo fonde prevádzky, údržby a opráv a iných nedoplatkov,

– iné činnosti, ktoré bezprostredne súvisia s užívaním domu ako celku jednotlivými vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v dome.

 

Poplatok

 

– Potrebuje mať zodpovedajúce personálne obsadenie a materiálno-technické vybavenie.

 

– Zdrojom príjmov je správcovský poplatok – jeho výška závisí od viacerých faktorov. Tým najzákladnejším sú rozsah a kvalita poskytovaných služieb. Na výšku poplatku ďalej vplýva počet spravovaných bytových domov, štruktúra a počet zamestnancov, úroveň zabezpečovania ich odborného rastu účasťou na odborných konferenciách, seminároch a iných vzdelávacích aktivitách. Dostatočný vozidlový park pre výkon správy, ale aj úroveň jeho softvérového vybavenia.

 

– Napríklad odmena členov Združenia bytového hospodárstva na Slovensku, ktoré má 80 členov a z nich 70 aktívne vykonáva správu bytových domov, sa pohybuje od 5 do približne 14 eur za jeden byt alebo nebytový priestor mesačne, v priemere je to okolo 8 eur. Nižšie poplatky za správu sú hlavne v menších obciach a mestách s vysokou mierou nezamestnanosti, čo sa následne prejavuje v tom, že správca nemá dostatočné finančné zdroje na skvalitňovanie svojich služieb.

 

– Ak správca poskytuje vlastníkom aj nadštandardné služby, napríklad zabezpečuje rekonštrukciu a modernizáciu, vybavuje stavebné povolenia, úvery, zabezpečuje nepretržitú havarijnú službu, ceny dáva do osobitného cenníka.

 

Združenie bytového hospodárstva na Slovensku ( ZBHS )

Pridaj komentár