Aprílové valné zhromaždenie ZBHS malo rekordnú účasť
29. apríla 2016
Elgas, s.r.o., Považská Bystrica
5. mája 2016
Aprílové valné zhromaždenie ZBHS malo rekordnú účasť
29. apríla 2016
Elgas, s.r.o., Považská Bystrica
5. mája 2016

Záložné právo na byt neplatiča robí problémy

pravda.sk; 30/04/2016; SITA ; Zaradenie: Bývanie

 

Členovia Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) na valnom zhromaždení hlasovaním potvrdili vo funkcii doterajšieho prezidenta Pavla Bielika. Za najväčšie problémy pri výkone správy opätovne zvolený prezident ZBHS Pavol Bielik v súčasnosti považuje najmä nejednoznačnú právnu úpravu týkajúcu sa zákonného záložného práva.

 „Zápis zákonného záložného práva k jednotlivým bytom v prospech ostatných vlastníkov bytov v dome podmieňujú niektoré katastrálne odbory okresných úradov existenciou reálnej pohľadávky. To spôsobuje, že zákonné záložné právo stráca svoju pôvodnú ochrannú funkciu. Z uvedeného dôvodu sú dlhy neplatiaceho vlastníka bytu, ktorý má súčasne aj iné záložné práva viaznuce na byte (najčastejšie hypotéka), takmer nevymožiteľné a ostatní susedia v podstate prispievajú na jeho bývanie zo spoločného domového účtu,“ vyhlásil Pavol Bielik.

 S týmto problémom sa stretli mnohí členovia Združenia bytového hospodárstva, pričom súčasný právny stav a jeho aplikácia je rôzna zo strany štátnych inštitúcií. V spore o prednostnom postavení záložných práv zaujalo písomné stanovisko aj ministerstvo financií, ktoré sa postavilo na stranu vlastníkov s odôvodnením, že považujú za dôležité chrániť záujmy vlastníkov v bytovom dome, a preto sa domnievajú, že záložné právo podľa paragrafu 15 zákona o vlastníctve bytov má osobitné postavenie zákonného záložného práva.

 „Túto situáciu je potrebné v čo najkratšom čase riešiť, aby na to nedoplácali zodpovední vlastníci bytov, ktorí si riadne plnia svoje povinnosti,“ doplnil Bielik.

 Valné zhromaždenie sa podľa Bielika zaoberalo aj aplikáciou nového zákona o správcoch bytových domov, ktorý schválil parlament minulý rok.

 „Nie je dobré, ak sa správcovia bytových domov stávajú rukojemníkmi medzi jednotlivými ministerstvami, ktoré si ustanovenia zákona vysvetľujú rozdielnym spôsobom. Za najdôležitejšie považujeme to, aby tvorba zákonov v oblasti spravovania bytových domov bola vopred konzultovaná s ľuďmi z odbornej praxe, teda s tými, ktorých sa tento zákon primárne týka,“ uviedol na margo nového zákona Bielik. Podľa neho je ZBHS už dnes v tejto otázke aktívne a chce naďalej ponúkať svoje poznatky pri tvorení legislatívy pre celú oblasť bývania na Slovensku, vrátane rozvoja sektora nájomného bývania, s ktorým majú práve členovia združenia dlhoročné praktické skúsenosti.

 Združenie bytového hospodárstva už dnes okrem aktivity smerom k štátnym inštitúciám ponúka školiace a vzdelávacie semináre pre svojich členov, čím prispieva k zlepšovaniu kvality poskytovaných služieb jednotlivých členských organizácií svojim klientom. „Neustále zmeny legislatívneho prostredia majú dopady aj na činnosť správcov, preto je potrebné nielen vymieňať si skúsenosti medzi sebou, ale aj čerpať poznatky zo zahraničia,“ dodal na záver Bielik.

Pridaj komentár