Termín na doručenie ročných vyúčtovaní je predĺžený do 31.7.2020
17. júna 2020
Bankové účty bytových domov
23. júla 2020
Termín na doručenie ročných vyúčtovaní je predĺžený do 31.7.2020
17. júna 2020
Bankové účty bytových domov
23. júla 2020

Rokovanie k SODB 2021

8.júla sa uskutočnilo rokovanie zástupcov ZBHS na Štatistickom úrade SR. Účelom rokovania bolo zjednotenie postupov pri príprave podkladov pre sčítanie bytov a domov. Vďaka ústretovému prístupu zamestnancov ŠÚ SR sme si objasnili časový harmonogram,  rozsah a formu údajov, ktoré budú správcovia bytových domov poskytovať mestám a obciam ako podklad pre sčítanie. Súčasne sme prerokovali postup pri riešení prvých praktických problémov, s ktorými sa naše členské organizácie   v súvislosti s SODB 2021 stretli.  

Závery:

– ŠÚ SR upozorní obce na implementáciu postupu pri žiadostiach pre správcov o vypĺňanie údajov v zmysle zákona o sčítaní. ŠÚ SR tiež uvedie, že značnú časť údajov predvyplnil z dostupných údajových zdrojov a nie je preto potrebné, aby správcovia vypĺňali všetky údaje. Upozornenie sa realizuje dodatkom k Metodickému pokynu ŠÚ SR, ktorým sa ustanovuje postup obcí pri zbere údajov o domoch a bytoch pre účely SODB v roku 2021.

– ŠÚ SR opakovane upozorní obce, že na pokrytie požiadaviek na údaje od správcov je možné využiť finančné prostriedky poskytnuté v rámci dotácie na SODB 2021.

– ŠÚ SR uvedie opakovane v dodatku, že správca môže poskytnúť údaje nielen v štruktúrovanej forme, ale i v papierovom formáte, tabuľke podľa jeho technických možností atď.

–  ŠÚ SR tiež odkomunikuje s obcami ústretovosť pri predĺžení  termínu plnenia povinnosti poskytnúť údaje vzhľadom na pandémiu COVID 19 a jej dôsledky pri plnení úloh.

–  ŠÚ SR pripraví pre obce importné súbory tak, aby bolo zrejmé, ktoré údaje správca vyplniť musí a ktoré netreba. Obec potom súbor selektuje a distribuuje podľa adries jednotlivým správcom na jej území.

– ŠÚ SR poskytne ZBHS a SZBD kontakty na svojich expertov v krajským mestách, aby sa správcovia mohli obrátiť s riešením problematických aspektov priamo na ŠÚ SR.

– ŠÚ SR upozorní obce, že počas doby sčítania domov a bytov môže dochádzať k zmene správcov. Údaje by mal poskytnúť správca, ktorý bytový dom spravuje v čase podania žiadosti obcou.

Pridaj komentár