Zdražie vám voda?
6. októbra 2016
Zmena v poplatku za rozvoj je podľa správcov nevyhnutná
3. novembra 2016
Zdražie vám voda?
6. októbra 2016
Zmena v poplatku za rozvoj je podľa správcov nevyhnutná
3. novembra 2016

Novela exekučného poriadku nerieši ťažkosti majiteľov bytov

DOMOV.SME.SK/SITA 17.októbra 2016

 

Zákonné záložné právo k bytom je na základe nejednoznačnej legislatívy odsúvané v poradí v procese uspokojovania pohľadávok z výťažku exekúcie.

Ministerstvom spravodlivosti pripravená novela Exekučného poriadku nerieši podľa Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) problémy pri vymáhaní dlhov od neplatičov v bytových domoch.

Odsúvané v poradí

Poslanci Národnej rady SR sa zmenami budú zaoberať tento týždeň. Novela síce podľa združenia prináša do procesu množstvo zmien a doplnkov, ktorých cieľom je zefektívniť vymáhanie pohľadávok pre veriteľov a zároveň poskytnúť primeranú ochranu základným právam dlžníka.

„Správcovia bytových domov a nepochybne aj samotní vlastníci bytov však očakávali, že takáto rozsiahla novela zákona vyrieši aj pretrvávajúce problémy pri vymáhaní dlhov od neplatičov v bytových domoch. Za zásadný problém v tejto oblasti považujeme chýbajúcu legislatívnu úpravu prednostného práva vlastníkov bytov na uspokojenie svojich pohľadávok voči dlžníkom vyplývajúcich z vlastníctva bytov a nebytových priestorov,“ uviedla v pondelok pre agentúru SITA výkonná riaditeľka združenia Anna Krajčiová.

Podľa nej zákonné záložné právo k bytom a nebytovým priestorom, ktoré má chrániť zodpovedných vlastníkov bytov pred ich susedmi – neplatičmi, je v súčasnosti na základe nejednoznačnej legislatívy a rôznych právnych výkladov odsúvané v poradí v procese uspokojovania pohľadávok z výťažku exekúcie.

Združenie bytového hospodárstva na Slovensku preto podľa Krajčiovej v pripomienkovom konaní k návrhu novely exekučného poriadku okrem iného požadovalo, aby sa z výťažku exekúcie prednostne, hneď po trovách exekúcie a nedoplatkoch výživného na maloleté dieťa, uspokojovali pohľadávky zabezpečené zákonným záložným právom.

Takáto zmena v zákone by podľa združenia vrátila tej najzraniteľnejšej a najviac početnej skupine veriteľov – vlastníkom bytov v bytových domoch postavenie prednostného veriteľa a legislatívne by tým bola zabezpečená vymáhateľnosť dlhov od neplatičov.

Občan by mal zvíťaziť

„Hoci sme tento návrh predložili vo forme zásadnej pripomienky, neboli sme prizvaní na rozporové konanie a nemali sme možnosť vysvetliť dôvody, ktoré nás k takémuto kroku viedli. Iba z písomného vyhodnotenia pripomienkového konania sme sa dozvedeli, že náš návrh je „nad rámec navrhovanej právnej úpravy,“ kritizuje prístup ministerstva pri tvorbe zákona Krajčiová.

Podľa nej zostáva len veriť, že na rozdiel od vlády, poslanci NR SR nebudú pri schvaľovaní zákona považovať problémy veľkého množstva bežných občanov za problémy „nad rámec navrhovanej právnej úpravy“ a zasadia sa o to, aby vlastníci bytov neboli nútení platiť dlhy za svojich nezodpovedných susedov a aby v súperení bankových inštitúcií a vlastníkov bytov o prednostné postavenie záložného veriteľa zvíťazil bežný občan.

„Vlastníci bytov na rozdiel od bánk nemajú možnosť vopred si preveriť finančnú situáciu svojho suseda, nemôžu rozhodnúť, či menej solventnej alebo problémovej osobe umožnia kúpiť si byt v ich dome,“ uzatvára Krajčiová. Aj toto sú podľa nej dôvody, prečo by nemali doplácať na nedokonalú legislatívu.

 

Pridaj komentár