Kritika od Združenia bytového hospodárstva na Slovensku: Neplatiči za byt sú neprimerane chránení

Členské organizácie ZBHS rokovali na valnom zhromaždení
21. novembra 2016
Od januára sa platí za vodomer. Aj tí, ktorí nič nespotrebujú.
28. novembra 2016
Členské organizácie ZBHS rokovali na valnom zhromaždení
21. novembra 2016
Od januára sa platí za vodomer. Aj tí, ktorí nič nespotrebujú.
28. novembra 2016

Kritika od Združenia bytového hospodárstva na Slovensku: Neplatiči za byt sú neprimerane chránení

TOPKY/SITA: 21.novembra 2016

Neplatiči za byt sú podľa členov Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) neprimerane chránení. Členské organizácie združenia spravujú viac ako 140-tisíc bytov na celom Slovensku.

 

„Zápis zákonného záložného práva k jednotlivým bytom v prospech ostatných vlastníkov bytov v dome podmieňujú najnovšie niektoré katastrálne odbory okresných úradov existenciou reálnej pohľadávky. Tento nový prístup vyplýva z metodického usmernenia Úradu geodézie a kartografie SR. V praxi to však spôsobuje, že pohľadávky rôznych inštitúcií, napríklad bánk, sú po tomto usmernení zapisované v skoršom poradí pred zákonné záložné právo v zmysle zákona o vlastníctve bytov, ktoré tým stráca svoju pôvodnú ochrannú funkciu,“ povedal dnes prezident združenia Pavol Bielik.

Z uvedeného dôvodu sú podľa neho dlhy neplatiaceho vlastníka bytu, ktorý má súčasne aj iné záložné práva viažuce sa na byt (najčastejšie hypotéka), správcom bytového domu takmer nevymožiteľné. „Ostatní vlastníci – susedia sú tak v podstate uplatňovaním takéhoto prístupu katastra k zákonnému záložnému právu poškodzovaní a prispievajú na bývanie neplatičov zo spoločného domového účtu,“vyhlásil Bielik.

Nejednoznačná legislatíva prináša so sebou aj množstvo súdnych sporov a správcovia bytových domov vynakladajú nemalé úsilie na ochranu svojich riadne platiacich zákazníkov, ktorých je väčšina.„Zlepšenie situácie sme očakávali od novely exekučného poriadku, o ktorej bude v druhom čítaní rokovať národná rada. Obávame sa však, že schválenie exekučného poriadku a novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii v navrhovanom znení, bude mať na vymáhanie pohľadávok vlastníkov bytov negatívny dopad. Je nepochopiteľné, že štát neprimeraným spôsobom ochraňuje, a tým zvýhodňuje neplatičov na úkor tých vlastníkov bytov, ktorí si svoje povinnosti riadne a včas plnia,“ dodal Bielik.

Združenie bytového hospodárstva na Slovensku dlhodobo vyvíja aktivity na ochranu práv vlastníkov bytov. „Za najdôležitejšie považujeme to, aby tvorba zákonov v oblasti spravovania bytových domov bola vopred konzultovaná s ľuďmi z odbornej praxe, teda s tými, ktorých sa tento zákon primárne týka, a ktorí vedia posúdiť vplyv novej legislatívy na samotných vlastníkov bytov,“ uviedol Bielik.

 

Pridaj komentár