BYTHOS, s.r.o., Banská Bystrica
11. januára 2017
II. stretnutie ekonómov členských organizácií ZBHS
17. februára 2017
BYTHOS, s.r.o., Banská Bystrica
11. januára 2017
II. stretnutie ekonómov členských organizácií ZBHS
17. februára 2017

Za údržbu chodníkov zodpovedajú vlastníci nehnuteľnosti

[naspezinok.sme.sk; 19/01/2017; SITA ; Zaradenie: Pezinok / Spravodajstvo]

 

Prenesenie zodpovednosti za údržbu chodníkov z vlastníka chodníka na vlastníka, správcu, alebo užívateľa priľahlej nehnuteľnosti je v zákone od roku 1984.

BRATISLAVA. Zodpovednosť za údržbu zasnežených a zľadovatených chodníkov v mestách a obciach majú aj vlastníci, správcovia a užívatelia priľahlých nehnuteľností.

„Podľa zákona o cestných komunikáciách, chyby v schodnosti miestnych komunikácií určených výhradne pre chodcov vrátane priechodov pre chodcov, sú povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Avšak iná situácia je pri chodníkoch priľahlých k nehnuteľnosti, ktorá hraničí s cestou, alebo miestnou komunikáciou, za ktorú zodpovedajú vlastníci, správcovia a užívatelia priľahlej nehnuteľnosti,“ uviedla dnes pre agentúru SITA výkonná riaditeľa Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anna Krajčiová.

Cestný zákon podľa nej ukladá povinnosť starať sa o údržbu takýchto chodníkov paradoxne nie vlastníkovi chodníka, ale vlastníkom, správcom, alebo užívateľom priľahlej nehnuteľnosti. „Vlastníci, správcovia a užívatelia nehnuteľnosti podľa zákona zároveň aj zodpovedajú za škody, ktoré vznikli v dôsledku poľadovice alebo snehu na chodníku, ak bez prieťahov nezabezpečili ich odstránenie,“ upozornila na povinnosti Anna Krajčiová.

Zároveň uviedla, že podrobnejšie sú povinnosti pri údržbe chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam určené vo všeobecne záväzných nariadeniach jednotlivých miest a obcí, ktoré upravujú napríklad čas, do ktorého musí byť chodník vyčistený, šírku priechodnosti, druh posypového materiálu a podobne.

„Za nesplnenie týchto povinností hrozia vlastníkom, správcom a užívateľom priľahlých nehnuteľností, okrem náhrady vzniknutej škody, aj ďalšie sankcie,“ doplnila Krajčiová.

Taktiež pripomenula, že prenesenie zodpovednosti za údržbu chodníkov z vlastníka chodníka na vlastníka, správcu, alebo užívateľa priľahlej nehnuteľnosti je v zákone od roku 1984, teda ešte z obdobia minulého režimu. „Kým napríklad v susednej Českej republike bola tzv. chodníkovou novelou obdobného zákona už v roku 2009 určená zodpovednosť za stav chodníkov na ich majiteľov, ktorými sú vo väčšine prípadov obce a mestá, naša legislatíva zostala nezmenená,“ skritizovala stále platnú legislatívu Anna Krajčiová.

„Naďalej teda aj vlastníci bytov v bytových domoch, a to vrátane seniorov a zdravotne postihnutých občanov, musia zobrať do rúk lopaty a postarať sa o chodník, ktorý im nepatrí, alebo minimálne platiť nemalé náklady na jeho zimnú údržbu,“ uzavrela Anna Krajčiová.

Pridaj komentár