Schválený zákon o správcoch je len prvým krokom

Partnerstvo, ktoré prináša výhody majiteľom bytov
29. septembra 2015
Osobný bankrot a dlh za byt
9. októbra 2015
Partnerstvo, ktoré prináša výhody majiteľom bytov
29. septembra 2015
Osobný bankrot a dlh za byt
9. októbra 2015

Schválený zákon o správcoch je len prvým krokom

Podľa výkonnej riaditeľky Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anny Krajčiovej je potrebné prijať komplexné riešenie, ktoré by pomohlo predovšetkým vlastníkom bytov, ale aj správcom.

 

Pre správu bytových domov budú od budúceho roku platiť nové pravidlá. Parlament v utorok schválil nový zákon o správcoch, súčasťou ktorého je aj novela zákona o vlastníctve bytov. Zákon podľa Anny Krajčiovej prináša jednotné pravidlá pre všetkých správcov bytových domov s výnimkou   spoločenstiev vlastníkov.  „Vlastníci teda budú mať istotu, že pokiaľ správu svojho domu zveria profesionálnemu správcovi, tento musí spĺňať všetky podmienky dané zákonom a teda správa ich domu bude vykonávaná na odbornej úrovni,“ vyhlásila Anna Krajčiová. Už by sa podľa nej nemalo stať,  že správu domu vykonáva tzv. jednoosobový správca bez odborných vedomostí a základných materiálno-technických podmienok. Správcovské spoločnosti združené v ZBHS základné podmienky dané zákonom spĺňajú už dnes. „Pravidelné odborné vzdelávanie, kancelárske priestory pre výkon administratívnych činností a kontakt s vlastníkmi bytov, ako aj poistenie zodpovednosti za škodu patria k základným atribútom výkonu správy,“ uviedla Krajčiová.

Z pohľadu ZBHS je ale schválený zákon o správcoch bytových domov iba prvým, základným krokom.  „Podľa nášho názoru je potrebná zásadná legislatívna úprava samotného výkonu správy, ktorá by priniesla jasné pravidlá do ekonomickej, technickej a právnej oblasti súvisiacej so starostlivosťou o spoločné časti a zariadenia bytových domov,“ odôvodnila potrebu zmeny Krajčiová. V súčasnosti platný zákon o vlastníctve bytov, ktorý je podľa Krajčiovej neustále novelizovaný, dnes už tieto kritéria nespĺňa.  „Sme presvedčení, že komplexnú legislatívnu úpravu výkonu správy by uvítali predovšetkým samotní vlastníci bytov, ale aj tí, ktorí sa o bytové domy starajú, teda profesionálni správcovia aj spoločenstvá vlastníkov bytov,“ vyhlásila Krajčiová. ZBHS, ktorého členské organizácie spravujú viac ako 140 tisíc bytov na území celého Slovenska, je podľa Krajčiovej pripravené pri tvorbe novej legislatívy prispieť svojimi odbornými vedomosťami, praktickými skúsenosťami a poznatkami.

Pridaj komentár